Voeding

Vlak na de operatie

 
Vlak na de operatie mag je uitsluitend vloeibaar en fijn vermalen voeding hebben.
In mijn geval 2 weken. Dit schijnt per ziekenhuis te verschillen.
Hulde aan Optimel die een ruime keus in smaken yogurt en vla heeft. Dankzij optimel kreeg ik afwisselende smaken te eten. Steeds 3 of 4 pakken tegelijkertijd in de koelkast maakt het makkelijk kiezen. Bakje van die smaak, dan weer een bakje van die smaak :)

Ik kwam er al snel achter dat je je warme eten beter niet allemaal door elkaar kunt pureren. Macaronie, nasi, en dat soort gerechten die kunnen echt allemaal even van het menu, echt niet te eten vermalen.

Groenten
Laten zich makkelijk pureren, het is wel zaak ze echt op smaak te brengen anders smaakt het gepureerd echt nergens naar. Sla kun je ook wel even vergeten.

Vlees
Kip vond ik gepureerd niet lekker, daar in tegen heb ik een kant en klaar zakje kip met sate gepureerd (saus er wel zo veel mogelijk afgehaald, 1 a 2 stokjes zijn genoeg) toen ik echt zin had in iets hartigs en dat smaakte samen met de rode kool en aardappelpuree goddelijk. Niet te vaak doen, kant en klare rotzooi bevat doorgaans nauwelijks voedingsstoffen!

Gehakt is geruld wel lekker maar gepureerd vond ik er niet veel aan. De eerste week heb ik het daarom naast me laten liggen na 1x proberen. De tweede week durfde ik het geruld wel aan.

Vis laat zich ook heerlijk pureren. Gekookt in een boullionblokje en een klein beetje peper, is dit een heerlijke eiwittenbron.

Aardappel
Natuurlijk in puree. Om mijn gezin iets anders voor te zetten dan aardappelpuree heb ik een paar keer terug gegrepen op aardappeltoefjes van aviko. Eigenlijk is dat behoorlijke meuk maar als afwisseling smaakte het wonderwel.

Soep
Elke groente is te pureren in de soep en het fijne: Het telt mee met je vochttotaal.

Stampot
De eerste week durfde ik dit niet aan. De tweede week wel. Hutspot zo fijn gestamp dat het bijna pap is, dat smaakt heerlijk!

Snelle soep

Klaar in een paar minuten
0,5 liter water in een pan, 1 boullionblokje erbij en op het vuur zetten.
Ongeveer 100 gram fijngesneden soepgroenten erbij en meteen pureren.
Aan de kook brengen
2 eieren 1 voor 1 in de pan stukslaan en meteen met de garde loskloppen. (1, loskloppen dan 2e en loskloppen).
Beetje peper en zout erbij (zoveel als je normaal over je eieren zou doen)
5 minuten laten doorkoken en klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten